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The Appraisal Standards Board (ASB) of The Appraisal Foundation develops, interprets, 
and amends the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP) on 
behalf of appraisers and users of appraisal services. The USPAP Q&A is a form of 
guidance issued by the ASB to respond to questions raised by appraisers, enforcement 
officials, users of appraisal services and the public to illustrate the applicability of 
USPAP in specific situations and to offer advice from the ASB for the resolution of 
appraisal issues and problems. The USPAP Q&A may not represent the only possible 
solution to the issues discussed nor may the advice provided be applied equally to 
seemingly similar situations. USPAP Q&A does not establish new standards or interpret 
existing standards. USPAP Q&A is not part of USPAP and is approved by the ASB 
without public exposure and comment. 
 
 
Access & Retrieval of Workfiles 
 
Question: 
I am an appraiser in a large firm and assist several of the senior appraisers in appraisal 
research, analysis and report preparation.  In a recent USPAP class, the instructor said 
that associates must have either copies of their workfiles, or an agreement with their 
employer regarding access to the workfiles, for appraisals on which they provided 
significant assistance.  Does that agreement have to be in writing? 
 
Response: 
No.  USPAP does not specify whether the access and retrieval arrangements you make 
must be in writing.  The Record Keeping section of the ETHICS RULE states:  
 

An appraiser must have custody of his or her workfile, or make appropriate 
workfile retention, access, and retrieval arrangements with the party having 
custody of the workfile. 

 
This agreement can be either written or oral.  However, there is less chance for a 
misunderstanding about the agreement if it is in writing.  
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Significant Professional Assistance 
 
Question Part 1: 
I am a research assistant with an appraisal firm that has three state certified or licensed 
real property appraisers.  My responsibilities include preparing an appraisal file on each 
new assignment, researching past sales of the subject, obtaining zoning information, tax 
data, market information and sales research (including confirming the sales) for the three 
associates. The licensed or certified appraisers usually inspect the property and prepare 
the appraisal themselves.  Currently, they do not recognize me in these reports, and I am 
not permitted to sign them.   
 
I also sometimes go with them on inspections and write portions of the reports.  In these 
cases they do recognize me, as required by USPAP.  I am concerned about receiving 
experience credit for all my appraisal assistance from my state’s appraiser licensing board 
or a professional association if I apply for a designation. Should my participation be 
referenced in all the reports when I provide assistance, or only when I inspect the 
property and write portions of the report? 
 
Response: 
USPAP does not address the specific experience requirements of state appraiser licensing 
agencies or professional appraisal organizations. You will have to contact those entities 
directly to obtain that information. 
 
USPAP does specifically address what to do when an individual provides significant 
assistance in the development of appraisal, appraisal review and real property appraisal 
consulting assignments.  Each of the Standards that address reporting requires that such 
significant assistance be addressed in any report.  For example, in real property 
appraising, Standards Rule 2-2 (a) (vii) states: 
 

(vii) describe the scope of work used to develop the appraisal; 
 

Comment: Because the intended users’ reliance on an appraisal may be affected 
by the scope of work, the report must enable them to be properly informed and not 
misled.  Sufficient information includes disclosure of research and analyses 
performed and might also include disclosure of research and analyses not 
performed. 
 
When any portion of the work involves significant real property appraisal 
assistance, the appraiser must describe the extent of that assistance.  The 
signing appraiser must also state the name(s) of those providing the significant 
real property appraisal assistance in the certification, in accordance with 
Standards Rule 2-3. (Bold added for emphasis) 

 
USPAP does not define what significant assistance is in any particular appraisal, 
appraisal review or real property appraisal consulting assignment.  You can, however, 
obtain more guidance on how to make a decision on whether your contributions to an 
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assignment should be considered significant within USPAP by reviewing Advisory 
Opinion 31 – Assignments Involving More than One Appraiser. 
 
Clerical responsibilities such as file preparation, typing reports, and similar activities are 
not considered significant assistance.  However, the participation you described goes well 
beyond clerical duties.  The participation you describe is significant appraisal assistance 
and must be disclosed in the report. This should be accomplished by your identification in 
the certification as an individual who has provided significant appraisal assistance.  The 
extent of your assistance must also be included in the report. 
 
Question Part 2: 
How must recognition of my significant appraisal assistance be included when there is no 
written report, but significant assistance was provided and documentation of my work is 
in the workfile? 
 
Response: 
The Record Keeping section of the ETHICS RULE states that the workfile must include: 
 

 summaries of any oral reports or testimony, or a transcript of testimony, 
including the appraiser’s signed and dated certification 

 
Standards Rule 2-4 states: 
 

To the extent that it is both possible and appropriate, an oral real property 
appraisal report must address the substantive matters set forth in Standards Rule 
2-2(b). 

 
Therefore, based on the requirements in USPAP, the workfile of an oral report must 
include a signed certification stating the name of the person or persons providing 
significant appraisal assistance.  The oral report must also include a summary of the 
extent of that assistance because Standards Rule 2-4 requires that oral reports address the 
substantive matters set forth in Standards Rule 2-2(b), which are the requirements for a 
Summary Appraisal Report. (Bold added for emphasis) 
 
NOTE:  This Q&A focuses on significant real property appraisal assistance.  The same 
type of disclosure is also required in Standards 3, 5, 6, 8, and 10 as they relate to the 
appraisal of other types of property, appraisal review, real property appraisal consulting 
and mass appraisal. 
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The USPAP Q&A is posted each month on  

For further information regarding 
USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of Research 
and Technical Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC 20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax 
john@appraisalfoundation.org  

The Appraisal Foundation website 
(www.appraisalfoundation.org). The ASB 
compiles the monthly USPAP Q&A into the 
USPAP Frequently Asked Questions (USPAP 
FAQ) for publication with each edition of 
USPAP. In addition to incorporating the most 
recent questions and responses issued by the 
ASB, the USPAP FAQ is reviewed and 
updated to ensure that it represents the most 
recent guidance from the ASB. The USPAP 
Frequently Asked Questions can be purchased 
(along with USPAP and USPAP Advisory 
Opinions) by visiting the “Foundation Store” 
page on The Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ).  
 

http://www.appraisalfoundation.org/
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