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The Appraisal Standards Board (ASB) of The Appraisal Foundation develops, interprets, and 
amends the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP) on behalf of 
appraisers and users of appraisal services. The USPAP Q&A is a form of guidance issued by the 
ASB to respond to questions raised by appraisers, enforcement officials, users of appraisal 
services and the public to illustrate the applicability of USPAP in specific situations and to offer 
advice from the ASB for the resolution of appraisal issues and problems. The USPAP Q&A may 
not represent the only possible solution to the issues discussed nor may the advice provided be 
applied equally to seemingly similar situations. USPAP Q&A does not establish new standards or 
interpret existing standards. USPAP Q&A is not part of USPAP and is approved by the ASB 
without public exposure and comment. 
 
 
Does Changing the Sale Price Result in a New Assignment? 
 
Question: 
I recently completed an appraisal for mortgage financing purposes in a purchase 
transaction and delivered the report to my client.  My appraised value did not support the 
pending sale price.  As a result, the purchase transaction was not consummated.  
However, one week later the buyer and seller entered into a new purchase agreement 
where the sale price coincided with my appraised value.  My client asked if I can provide 
a revised report that includes the analysis of the newly agreed-upon sale price.  To 
provide a revised appraisal report, must I consider the client’s request as a new 
assignment? 
 
Response: 
If the client does not require a more current effective date, USPAP would not mandate 
treating the request as a new assignment.  However, if the client does require a more 
current effective date, the request must be treated as a new assignment. 
 
In this example, regardless of whether the effective date is changed, the date of the report 
would have to change to accurately reflect the appraiser’s consideration of the newly 
obtained agreement of sale.  Because the new purchase agreement was obtained after the 
date of the first report, the revised report would need to have a date of report that is the 
same as or later than the date the new purchase agreement was obtained by the appraiser. 
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In addition, the new report would also need to reflect the appraiser’s analysis of the prior 
agreement of sale.  In the development of an appraisal, an appraiser is required under 
Standards Rule 1-1(b), to not commit a substantial error of omission or commission that 
significantly affects an appraisal.  Since information about the prior agreement of sale is 
known by the appraiser and that information is relevant to the appraisal problem, it must 
be considered. 
 
Additional related guidance may be found in Advisory Opinion 3, Update of a Prior 
Appraisal; Frequently Asked Question #127, Does a New Assignment Require Starting 
Over?; Frequently Asked Question #143, Offers to Purchase Subject Property; and 
February 2008 USPAP Q&A Changing the Effective Date. 
 
 
Is it Permissible to Use MLS Photos for Comparable Sales? 
 
Question: 
I use “standard” pre-printed appraisal report forms that contain a statement saying I 
personally inspected the exterior of the comparable sales.  The assignment conditions 
require me to comply with this statement and do not permit any alterations.  One of my 
clients now requires two additional sales of comparable properties to be included with 
every appraisal report.  However, the client told me not to inspect the exterior of these 
additional sale comparables and to just use the MLS photos.  May I comply with the 
client’s request? 
 
Response: 
No, because you are being asked to not inspect the comparable sales when the form states 
that you have.  You must either inspect the sales or change your report to indicate you did 
not inspect the sales.  
 
 
Is it Permissible to Use MLS Photos for Active Listings? 
 
Question: 
I use a pre-printed appraisal report form that contains a statement saying I personally 
inspected the exterior of the comparable sales, but it does not address active listings.  One 
of my clients now requires two additional active listing comparable properties to be 
included with every appraisal report.  However, the client told me not to inspect the 
exterior of these active listings and to just use the MLS photos.  Am I compliant with 
USPAP if I do not physically inspect the exterior of these properties and only use 
the MLS photos? 
 
Response: 
Yes, because USPAP does not require physical inspections or photographs.  However, 
both are often required by clients.  If an inspection of the active listing comparables is not 
required for credible assignment results, and it is not contrary to assignment conditions or 
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specific statements in the report, then using an MLS photo and not performing an exterior 
inspection would be acceptable.  
 
 
Can an Appraiser Disclose the Identity of Past Clients in an Appraisal Report? 
 
Question: 
I have a client that requires my résumé to be included with each appraisal report I 
perform for them.  Does USPAP permit me to identify past clients in my résumé, since it 
will be included in the appraisal report? 
 
Response: 
There are no prohibitions in USPAP against identifying an appraiser’s past clients.  An 
exception might exist if the client told the appraiser not to disclose their identity. 
 
 
 
 
 
The USPAP Q&A is posted each month on The 
Appraisal Foundation website For further information regarding 

USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of Research 
and Technical Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC 20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax 
john@appraisalfoundation.org  

(www.appraisalfoundation.org). The ASB 
compiles the monthly USPAP Q&A into the 
USPAP Frequently Asked Questions (USPAP 
FAQ) for publication with each edition of USPAP. 
In addition to incorporating the most recent 
questions and responses issued by the ASB, the 
USPAP FAQ is reviewed and updated to ensure 
that it represents the most recent guidance from 
the ASB. The USPAP Frequently Asked Questions 
can be purchased (along with USPAP and USPAP 
Advisory Opinions) by visiting the “Foundation 
Store” page on The Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ).  
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