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The Appraisal Standards Board (ASB) of The Appraisal Foundation develops, interprets, and 
amends the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP) on behalf of 
appraisers and users of appraisal services. The USPAP Q&A is a form of guidance issued by the 
ASB to respond to questions raised by appraisers, enforcement officials, users of appraisal 
services and the public to illustrate the applicability of USPAP in specific situations and to offer 
advice from the ASB for the resolution of appraisal issues and problems. The USPAP Q&A may 
not represent the only possible solution to the issues discussed nor may the advice provided be 
applied equally to seemingly similar situations. USPAP Q&A does not establish new standards or 
interpret existing standards. USPAP Q&A is not part of USPAP and is approved by the ASB 
without public exposure and comment. 
 
 
Adequacy of Workfile Documentation 
 
Question: 
In the course of preparing my appraisals, I often research Multiple Listing Service (MLS) 
and other data sources.  I use this information to develop conclusions regarding 
neighborhood value ranges and market trends.  Is it necessary for me to include copies of 
this information in my workfile?  Alternatively, can I simply reference the data sources in 
my workfile?  
 
Response: 
References in the workfile to the location of documentation used to support an 
appraiser’s analyses, opinions, and conclusions can be adequate.  It is not always 
necessary for the appraisal workfile to include all the documentation provided the 
referenced material is retrievable by the appraiser throughout the workfile retention 
period.  Care should be exercised in the selection of the format and location of 
documentation.  
 
The Record Keeping section of the ETHICS RULE states that the workfile must include: 
 

…all other data, information, and documentation necessary to support the 
appraiser’s opinions and conclusions and to show compliance with this Rule and 
all other applicable Standards, or references to the location(s) of such other 
documentation. (Bold added for emphasis.) 



USPAP Q&A  Page 2 

 
 

 

Vol. 10, No. 10  October 2008 

USPAP Applicability in Valuation for Financial Reporting 
 
Question: 
I am an appraiser in a firm that performs valuations of business interests and assets (both 
tangible and intangible) for financial reporting purposes in accordance with Financial 
Accounting Standards Board (FASB) standards.  Does USPAP apply to valuations for 
financial reporting purposes? 
 
Response: 
Yes, USPAP is applicable to appraisers performing assignments for financial reporting 
purposes.  You have identified yourself as an appraiser.  Regardless of the intended use 
of the work you perform, when you represent yourself as an appraiser you should comply 
with USPAP.  Further, there may be laws or regulations that require compliance with 
USPAP.   
 
It is possible that others in your firm, such as accountants or business and/or financial 
analysts, may also perform valuations for financial reporting purposes.  In these cases, 
because USPAP applies only to appraisers, there is no obligation for non-appraisers to 
comply with USPAP (unless there is law or regulation that requires compliance).   
 
Refer to Advisory Opinion 21, USPAP Compliance for further guidance. 
 
 
Assignment Involving Analysis of Leases 
 
Question: 
An investment firm hired an appraiser to abstract leases, input the data into a lease-by-
lease analysis software program, estimate market rents and expenses, estimate the 
discount rate, run ten discounted cash flows, and provide a value using the Income 
Capitalization Approach.  The appraiser completed the assignment, including providing a 
conclusion of market value, and delivered the electronic lease-by-lease analysis file to the 
client.  Should this service comply with USPAP?  
 
Response: 
Yes.  This service is an appraisal.  In order to be in compliance with USPAP, the 
appraiser must observe the development and reporting requirements applicable to a real 
property appraisal (STANDARDS 1 and 2).  It is not possible to determine from the 
information provided whether the appraiser properly developed his or her assignment 
results.  However, it does appear that the reporting of the assignment results fail to 
comply with STANDARD 2.  USPAP prescribes the minimum content requirements for 
three real property appraisal reporting options: Self-Contained Appraisal Report, 
Summary Appraisal Report, and Restricted Use Appraisal Report.  The communication 
of the appraisal results solely through the delivery of an electronic lease-by-lease analysis 
file does not satisfy the reporting requirements of USPAP. 
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The USPAP Q&A is posted each month on The 
Appraisal Foundation website For further information regarding 

USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of Research 
and Technical Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC 20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax 
john@appraisalfoundation.org  

(www.appraisalfoundation.org). The ASB 
compiles the monthly USPAP Q&A into the 
USPAP Frequently Asked Questions (USPAP 
FAQ) for publication with each edition of USPAP. 
In addition to incorporating the most recent 
questions and responses issued by the ASB, the 
USPAP FAQ is reviewed and updated to ensure 
that it represents the most recent guidance from 
the ASB. The USPAP Frequently Asked Questions 
can be purchased (along with USPAP and USPAP 
Advisory Opinions) by visiting the “Foundation 
Store” page on The Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ).  
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