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The Appraisal Standards Board (ASB) of The Appraisal Foundation develops, interprets, 
and amends the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP) on 
behalf of appraisers and users of appraisal services. The USPAP Q&A is a form of 
guidance issued by the ASB to respond to questions raised by appraisers, enforcement 
officials, users of appraisal services and the public to illustrate the applicability of 
USPAP in specific situations and to offer advice from the ASB for the resolution of 
appraisal issues and problems. The USPAP Q&A may not represent the only possible 
solution to the issues discussed nor may the advice provided be applied equally to 
seemingly similar situations. USPAP Q&A does not establish new standards or interpret 
existing standards. USPAP Q&A is not part of USPAP and is approved by the ASB 
without public exposure and comment. 
 
 
Appraiser’s Obligations Under the Home Valuation Code of Conduct (HVCC) 
 
Question: 
I understand that the Home Valuation Code of Conduct (HVCC) prohibits mortgage 
brokers or real estate agents from engaging appraisers in appraisals for loans eligible for 
sale on the secondary mortgage market to Fannie Mae or Freddie Mac.  What are my 
obligations as an appraiser if a mortgage broker or real estate agent contacts me and 
attempts to engage me in such an assignment? 
 
Response: 
Similar to the guidance provided in Advisory Opinion 25, Clarification of the Client in a 
Federally Related Transaction, appraisers have certain obligations when being engaged 
in appraisal assignments that fall under HVCC requirements. 
 
If a mortgage broker or real estate agent attempts to engage an appraiser in an assignment 
subject to HVCC requirements, the appraiser is obligated to inform the mortgage broker 
or real estate agent that they are prohibited from engaging appraisers under provisions of 
the HVCC. 
 
If the mortgage broker or real estate agent wishes to engage the appraiser despite the 
appraiser’s disclosure, the appraiser may accept the assignment.  It would be prudent to 
recite disclosures in the engagement letter and in the report. 
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Also refer to STATEMENT ON APPRAISAL STANDARDS NO. 9 (SMT-9) for 
additional information relating to intended use and intended users. 
 
 
Appraiser’s Obligations Under the Home Valuation Code of Conduct (HVCC) 
 
Question: 
Does an appraiser have an obligation to determine whether or not the appraisal is to be 
used in a transaction that is subject to the requirements of HVCC? 
 
Response: 
Yes.  Appraisers are obligated to identify the intended use and intended users in an 
assignment, along with all applicable assignment conditions. 
 
 
Disposal of Workfiles 
 
Question: 
I am aware of and comply with the workfile retention requirements in the Record 
Keeping section of the ETHICS RULE in USPAP.  However, once the required retention 
period has passed, does USPAP dictate a method I must employ to dispose of the 
workfiles? 
 
Response: 
No, USPAP does not dictate a particular method for disposal of workfiles.  However, 
because there are no provisions in USPAP for termination of the appraiser-client 
relationship and the appraiser’s respective confidentiality obligations, appraisers must 
ensure that they do not violate the Confidentiality section of the ETHICS RULE even 
when disposing of workfiles. 
 
This means that appraisers must ensure that whatever method they employ to dispose of 
workfiles does not allow for the communication of assignment results or confidential 
information (both, as defined in USPAP) in the disposal process. 
 
 
Due Process of Law 
 
Question: 
I am a personal property appraiser that specializes in the appraisal of coins and currency.  
I am required, by federal law, to report United States counterfeit coins and currency to 
the U.S. Secret Service.  In reporting these counterfeit coins and currency, I am also 
required under federal law to provide them with the name and contact information of my 
client.  Would disclosing my client’s name under these circumstances be a jurisdictional 
exception under USPAP? 
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Response: 
No, this issue does not constitute a jurisdictional exception.  The Confidentiality section 
of the ETHICS RULE in USPAP prohibits an appraiser from disclosing confidential 
information (as defined in USPAP).  However, it is not a violation of USPAP to disclose 
the name of the appraiser’s client.  This would only hold true if the client’s name 
qualified as confidential information (as defined in USPAP), or if the appraiser 
contractually agreed with the client not to disclose the client’s name. 
 
Even if the appraiser agreed not to disclose the name of the client, the Confidentiality 
section of the ETHICS RULE permits the appraiser to disclose the client’s name to “such 
third parties as may be authorized by due process of law.”  If federal law mandates an 
appraiser to communicate confidential information, the appraiser must comply with that 
law.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The USPAP Q&A is posted each month on  

For further information regarding 
USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of Research 
and Technical Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC 20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax 
john@appraisalfoundation.org  

The Appraisal Foundation website 
(www.appraisalfoundation.org). The ASB 
compiles the monthly USPAP Q&A into the 
USPAP Frequently Asked Questions (USPAP 
FAQ) for publication with each edition of 
USPAP. In addition to incorporating the most 
recent questions and responses issued by the 
ASB, the USPAP FAQ is reviewed and 
updated to ensure that it represents the most 
recent guidance from the ASB. The USPAP 
Frequently Asked Questions can be purchased 
(along with USPAP and USPAP Advisory 
Opinions) by visiting the “Foundation Store” 
page on The Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ).  
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