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The Appraisal Standards Board (ASB) of The Appraisal Foundation develops, interprets, and 
amends the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP) on behalf of 
appraisers and users of appraisal services. The USPAP Q&A is a form of guidance issued by the 
ASB to respond to questions raised by appraisers, enforcement officials, users of appraisal 
services and the public to illustrate the applicability of USPAP in specific situations and to offer 
advice from the ASB for the resolution of appraisal issues and problems. The USPAP Q&A may 
not represent the only possible solution to the issues discussed nor may the advice provided be 
applied equally to seemingly similar situations. USPAP Q&A does not establish new standards or 
interpret existing standards. USPAP Q&A is not part of USPAP and is approved by the ASB 
without public exposure and comment. 
 
 
Sales History for New Construction 
 
Question: 
I have received an assignment to appraise a property with newly constructed 
improvements.  Because the property includes new construction, there is no prior sales 
history of the property as it now exists.  However, I do have information pertaining to a 
prior sale of the site (without the improvements).  Does Standards Rule 1-5(b) require me 
to analyze this prior sale of the site? 
 
Response: 
Yes.  The goal of USPAP is to promote public trust in the appraisal profession.  
Standards Rule 1-5 provides for a research and analysis requirement for information that 
is judged to be important to the credibility of the appraisal process.  To be consistent with 
the purpose of USPAP as well as the intent of SR 1-5, an appraiser is required to analyze 
all prior sales that include the subject property.  This includes: 1) prior sales of a property 
that includes the subject property; and 2) prior sales of a portion of the subject property. 
 
In this case, the analysis of the prior sale of the unimproved site would be necessary to 
comply with Standards Rule 1-5(b).  The site in this instance is a component of the 
subject property. 
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Another example might be the appraisal of a leased fee interest in a property.  The 
appraiser must research and analyze prior sales of the subject, even if these sales include 
a fee simple interest in the property.   
 
An additional example might be the appraisal of 20 acres subdivided from a 200-acre 
parcel.  The appraiser must research and analyze prior sales of the subject, even if these 
sales include the 200-acre site in its entirety.   
 
 
Appraiser Coercion 
 
Question: 
Does USPAP require an appraiser to certify in the appraisal report that he or she has not 
been coerced to provide predetermined results? 
 
Response: 
No.  However, such a statement would be consistent with the requirements of USPAP.  
Standards Rule 2-3 essentially requires the appraiser to certify that he or she has not been 
coerced, without specifically using that term.  SR 2-3 requires the appraiser to certify, 
among other things, that: 
 

• my engagement in this assignment was not contingent upon 
developing or reporting predetermined results. 

 
An appraiser would be unethical to affirm this statement in the certification if the 
appraiser had been coerced into providing predetermined assignment results.   
 
 
Confidentiality and Review Appraisers 
 
Question: 
A few weeks ago I performed an appraisal for a lender client.  I was recently contacted by 
an individual who claims that she is a review appraiser that has been hired by the lender, 
and wanted to ask me some questions about my appraisal.  Can I discuss my appraisal 
with her? 
 
Response: 
Yes, if you receive authorization from the client. The Confidentiality section of the 
ETHICS RULE states, in part: 
 

An appraiser must protect the confidential nature of the appraiser-client 
relationship. 

 
Appraisers may disclose confidential information or assignment results relating to an 
assignment to: 
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…the client and persons specifically authorized by the client; state enforcement 
agencies and such third parties as may be authorized by due process of law; and 
a duly authorized professional peer review committee except when such 
disclosure to a committee would violate applicable law or regulation.  (Bold 
added for emphasis) 

 
 
Copy of License in Appraisal Report 
 
Question: 
I have several clients that request I include a copy of my state appraisal license in each 
appraisal report I perform.  Does USPAP permit me to do this? 
 
Response: 
USPAP does not directly address issues of appraiser licensing or credentials.  However, 
some licensing jurisdictions have laws that govern the circumstances under which a 
licensee may provide a copy of his or her license.  If so, appraisers are required to comply 
with such laws in order to comply with USPAP. 
 
 
 
 
 
The USPAP Q&A is posted each month on The 
Appraisal Foundation website For further information regarding 

USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of Research 
and Technical Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC 20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax 
john@appraisalfoundation.org  

(www.appraisalfoundation.org). The ASB 
compiles the monthly USPAP Q&A into the 
USPAP Frequently Asked Questions (USPAP 
FAQ) for publication with each edition of USPAP. 
In addition to incorporating the most recent 
questions and responses issued by the ASB, the 
USPAP FAQ is reviewed and updated to ensure 
that it represents the most recent guidance from 
the ASB. The USPAP Frequently Asked Questions 
can be purchased (along with USPAP and USPAP 
Advisory Opinions) by visiting the “Foundation 
Store” page on The Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ).  
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