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The Appraisal Standards Board (ASB) of The Appraisal Foundation develops, interprets, 
and amends the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP) on 
behalf of appraisers and users of appraisal services. The USPAP Q&A is a form of 
guidance issued by the ASB to respond to questions raised by appraisers, enforcement 
officials, users of appraisal services and the public to illustrate the applicability of 
USPAP in specific situations and to offer advice from the ASB for the resolution of 
appraisal issues and problems. The USPAP Q&A may not represent the only possible 
solution to the issues discussed nor may the advice provided be applied equally to 
seemingly similar situations. USPAP Q&A does not establish new standards or interpret 
existing standards. USPAP Q&A is not part of USPAP and is approved by the ASB 
without public exposure and comment. 
 
 
Communicating Confidential Information to a Sworn Peace Officer 
 
Question: 
I was contacted by a sworn peace officer who simply requested the workfile of an 
assignment I had previously completed.  The officer made this request without a 
subpoena or any form of court order.  If the workfile contains confidential information, 
does USPAP allow me to comply with the officer’s request? 
 
Response: 
The answer to the question depends on whether or not the officer’s request qualifies as 
“due process of law.”   
 
The Confidentiality section of the ETHICS RULE states, in part: 
 

An appraiser must not disclose confidential information or assignment results 
prepared for a client to anyone other than the client and persons specifically 
authorized by the client; state enforcement agencies and such third parties as 
may be authorized by due process of law… (Bold added for emphasis) 
 

It is likely that this determination would need to be made by a court or other legal body, 
since USPAP does not define what “due process of law” constitutes.  You may want to 
seek legal advice to determine an appropriate response.  
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It is also important to note that if the officer made the request on behalf of a state 
enforcement agency, the portion of the Confidentiality section of the ETHICS RULE 
quoted above allows the appraiser to communicate confidential information. 
 
 
Signature on Letter of Transmittal 
 
Question: 
Does USPAP require an appraiser to sign the letter of transmittal? 
 
Response: 
No.  USPAP does not require that any report include a letter of transmittal.  However, 
USPAP does require that an appraiser who signs a letter of transmittal must also sign the 
certification required in Standards Rules 2-3, 3-3, 5-3, 6-9, 8-3, and 10-3. 
 
For example, the Comment to Standards Rule 2-3 states, in part: 
 
A signed certification is an integral part of the appraisal report. An appraiser who signs 
any part of the appraisal report, including a letter of transmittal, must also sign this 
certification.  (Bold added for emphasis) 
 
 
Citation of Effective Date 
 
Question: 
I’ve been engaged for a real property appraisal review assignment and have a question 
about the appraisal report under review.  Does USPAP require the date of value to be 
cited each time the opinion of value is stated in the appraisal report? 
 
Response: 
No.  USPAP does not require the appraiser to state the effective date of the appraisal with 
each statement of the value opinion.  In a real property appraisal report, the requirements 
that apply to reporting the effective date can be found in Standards Rules 2-2(a)(vi) for a 
Self-Contained Appraisal Report, 2-2(b)(vi) for a Summary Appraisal Report, and 2-
2(c)(vi) for a Restricted Use Appraisal Report.  Each of these appraisal reporting options 
simply requires the appraisal report to “state the effective date of the appraisal and the 
date of the report.”  
 
However, you should take care to assure that intended users are not misled, such as by 
stating the effective date of value in a manner which does not clearly establish the context 
for the value opinion.  In most instances, reporting the value opinion with the effective 
date of the appraisal, especially when the effective date is significantly different 
(retrospective or prospective) from the date of the report, assists intended users to clearly 
understand the context for the value opinion. 
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The USPAP Q&A is posted each month on 
The Appraisal Foundation website For further information regarding 

USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of Research 
and Technical Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC 20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax 
john@appraisalfoundation.org  

(www.appraisalfoundation.org). The ASB 
compiles the monthly USPAP Q&A into the 
USPAP Frequently Asked Questions (USPAP 
FAQ) for publication with each edition of 
USPAP. In addition to incorporating the most 
recent questions and responses issued by the 
ASB, the USPAP FAQ is reviewed and 
updated to ensure that it represents the most 
recent guidance from the ASB. The USPAP 
Frequently Asked Questions can be purchased 
(along with USPAP and USPAP Advisory 
Opinions) by visiting the “Foundation Store” 
page on The Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ).  
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